Educatie – Samenwerking – Klompvoet

We hebben deze20170413_101043_resized maand naast het Balinese nieuwjaar ook nog vele andere ‘rode’ dagen achter de rug. Een feestdag is hier in de volksmond een Rode dag. Deze dagen zijn op de kalender in het rood gemarkeerd, wat aangeeft dat scholen en kantoren gesloten zijn. Nu zijn deze dagen door het hele jaar te vinden, maar deze keer waren de rode dagen voor de hindoe feestdagen bijna wekelijks! Naast ons werk in de projecten zijn we dus ook veel naar de familietempel geweest om te bidden met de (schoon)familie.

In de tussentijd ben ik ook voor een week naar Denpasar afgereisd om voor de laatste keer het READE project bij het Annika Linden Centre te ondersteunen. Dit programma, wat na 3 jaar is afgerond, is een educatieprogramma voor lokale hulpverleners. Een groep Nederlandse paramedische hulpverleners is ook dit jaar weer voor twee weken naar Bali afgereisd om veel informatie te geven over Cerebrale parese –CP- (spasme vanaf de geboorte). Erg belangrijk en leerzaam aangezien dit de overgrote (doel)groep is bij de kinderen in revalidatie. De eerste jaren waren met name gericht op de theorie van de aandoening en onderzoek van de kinderen. Het laatste jaar stond vooralGetFileAttachment-9 in het teken van het behoud van deze nieuwe kennis. Ook een hele opgave –want ook hier zijn ze snel geneigd terug te vallen op oude gebruiken en manieren.

Door een goede samenwerking tussen READE, Annika Linden Centre, YPK en Puspadibali is dit project een echt succes geworden. En zijn er grote stappen gemaakt in het multidisciplinair behandelen van een kind met Cerebrale Parese! Ga zo door!

Verder hebben we deze maand weer grote stappen kunnen maken in de revalidatie van de kinderen met een klompvoet:  We zijn een stuk verder met de kinderen die in februari een klompvoet operatie hebben ondergaan!

Direct vanaf hun terugkeer half maart hier in Bali zijn de kinderen intern bij revalidatiecentrum Sorehab, op een steenworp afstand van Stepping Stones Bali. Samen met dit centrum zijn we een intensief pr20170410_095242_resizedogramma gestart. Sorehab behandelt Malva, Ketut en Ayu geregeld met fysiotherapie behandelingen voor een optimaal herstel. En met daarnaast de behandelingen van Stepping Stones Bali zetten we ons dus samen in voor een zo spoedig mogelijk herstel.

Voor ons allemaal is het programma erg spannend en af en toe ook wel lastig.

Voor hun vertrek uit Sumatra is bij alle drie het gips vervangen door loopgips, want de kinderen hebben op dit moment nog steeds gips nodig voor het verdere herstel van de voeten. Door het loopgips (extra stevig gips, dat het gewicht van de kinderen kan dragen) kunnen de kinderen gelukkig al gaan oefenen met staan en stapjes zetten. Dit is natuurlijk nog erg vreemd, aangezien de voeten nu anders staan dan voor de operatie. En dat valt niet altijd mee.

Zo was Ayu gewend dat ze op de bovenkant van de voet moest lopen omdat haar voeten zo krom stonden. Het is nu erg raar en ook moeilijk voor haar om op de goede manier “zomaar” gewicht te zetten. We doen dit dus ‘stap-voor-stap’. Van op de knieën staan tot en met het op de voeten staan en dan stapjes zetten achter een rollator.

Voor Malva is het heel moeilijk omdat hij voor de operatie bij elke stap zijn voet zo moest neerzetten dat zijn knie, heup en voet krom stonden. Om nu echt met de hak naar de grond te moeten en mogen gaan is een echte uitdaging. En daar ws durf voor nodig!

En als laatste hebben we natuurlijk nog Ketut! Deze dame wilde graag oefenen op haar eigen manier en in haar eigen tempo. Ze heeft naast haar klompvoet ook een lichte mentale retardatie. Ze begrijpt dus niet zo goed wat er gebeurd is en wat er nu allemaal nog gedaan moet worden. Maar als we even niet keken ging ze als een speer, dus we hadden er alle vertrouwen in.

Omdat dit alles voorspoedig verliep is op 25 april het loopgips vervangen door spalken! Deze werden op die dag aangemeten en direct geproduceerd door Puspadibali. Zodat ze deze in dezelfde week nog konden gaan dragen. Heel belangrijk – zodat de voeten niet weer terug gaan staan. Daarmee is de laatste intensieve stap ingegaan. Ze moeten nu leren zelfstandig met de spalken te lopen. Als dit doel behaald is kunnen de kinderen naar huis. En daar kijken zij, hun ouders en wij met zijn allen natuurlijk hartstikke naar uit!

Als laatste wil ik jullie graag nog kort informeren over de workshops op de basisscholen! We zijn daar de afgelopen maand druk mee geweest. Ook de komende maanden gaan we hier mee door, zodat onderwijzend personeel en klas- en schoolgenoten bewust worden en kennis maken met de mogelijkheden van een kind met een handicap. Dus houdt de website en onze facebook pagina in de gaten voor al onze lopende projecten!