Geschreven door: Judith Schenau, Fleur Achterkamp, Rachel van der Kolk (stage; oktober 2018-januari 2019)

Wij zijn Judith Schenau, Fleur Achterkamp en Rachèl van der Kolk. 3 studenten van de opleiding Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Twente. Voor onze minor periode hadden wij de keuze om de minor Crossing Borders te volgen. Deze minor gaat over het doen van een onderzoek bij een bedrijf in het buitenland gedurende 15 weken. Omdat onze opleiding gerelateerd is aan de gezondheidszorg wilden wij graag een onderzoek uitvoeren wat ook gericht was op de gezondheidszorg van een bepaald land, ook leek het ons leuk als het onderzoek betrekking had op kinderen. Na wat research op internet kwamen we uit bij stichting Stepping Stones. We hebben de stichting gemaild en gelukkig reageerde Marjanne positief, ondanks ze nog nooit eerder onderzoek studenten had gehad bij Stepping Stones.

Op 15 Oktober 2018 was het dan zover, onze vlucht naar Bali. De eerste maand hebben we in Canggu gewoond waar we voornamelijk literatuuronderzoek hebben gedaan en ons onderzoeksvoorstel en country study hebben geschreven. Op 11 november zijn we verhuisd naar Lovina om daar te beginnen aan ons echte onderzoek bij Stepping Stones Bali. Samen met Marjanne hebben we een hoofdvraag geformuleerd. Deze hoofdvraag was: ‘What can Stepping Stones Bali do to improve the system of early detection and treatment of children with disabilities like clubfoot in Bali?’.
Om deze vraag te beantwoorden begonnen we met het doen van literatuuronderzoek. We kwamen er echter al snel achter dat er in Indonesië weinig informatie te vinden is over de gezondheidszorg of cijfers hiervan. Hoe lang we ook bleven zoeken, we konden niet echt de juiste informatie vinden waar we naar op zoek waren. We zijn toen tot het inzicht gekomen om interviews te gaan afnemen om toch voldoende informatie te verkrijgen voor ons onderzoek. Dit is gelukkig gelukt en we hebben uiteindelijk 13 bruikbare interviews voor ons onderzoek afgenomen in samenwerking met Marjanne en de medewerkers van Stepping Stones. Deze interviews waren onder andere met ouders, verloskundigen en de medewerkers van Stepping Stones.

Tijdens ons onderzoek zijn we ook mee geweest naar verschillende activiteiten van Stepping Stones. Zo hebben we bijvoorbeeld een huisbezoek bijgewoond in een dorpje in de bergen. Dit was best indrukwekkend omdat we alle drie nog nooit mensen in zulke primitieve omstandigheden hebben zien leven. De weg er naartoe was tevens erg spannend, een diepe afgrond zonder railing en een paadje van ongeveer een halve meter breed. Daarnaast hebben we een workshop op een basisschool bijgewoond. Dit was erg leuk, vooral om te zien hoe de kinderen reageerden op onze aanwezigheid. Alle kinderen waren heel enthousiast en wilden met ons op de foto. Verder hebben we gezien dat Stepping Stones elk kind dat binnenkomt bij de stichting welkom heet en graag hulp biedt aan kinderen die dat nodig hebben. Wij vonden dit erg mooi om te zien en vinden dat de stichting veel bijdraagt aan de vroegsignalering en behandeling van kinderen met een afwijking.

Nu onze 2,5 maand stage bij Stepping Stones erop zit hopen wij dat we iets hebben kunnen bijdragen en dat Stepping Stones iets kan met de aanbeveling die wij hebben beschreven in ons onderzoek. Wij kunnen in ieder geval terugkijken op een hele mooie, leerzame periode hier op Bali. We willen Marjanne en de medewerkers van Stepping Stones bedanken voor alle hulp tijdens ons onderzoek en wij hopen dat Stepping Stones in de toekomst nog meer kinderen kan helpen!