Operaties

Met het starten van deze blog had ik wat moeite om te kiezen. Er zijn verschillende programmas die worden uitgebreid of speciale activiteiten hebben (of hadden). Een klein lijstje:

 • Ons “bangsos” programma met de dove kinderen is uitgebreid met een KNO arts, waardoor bijvoorbeeld direct de oren van de kinderen uitgespoten kunnen worden;
 • We zijn samen met Bali children foundation gestart met het disability program
 • in een “nieuw dorp”;
 • Orthopedisch chirurg Huub van der Heide bracht een bezoek aan Stepping Stones Bali en PuspadiBali voor de -uitbreiding van- de klompvoetbehandeling;
 • We voerden overleg met ziekenhuis Kerta Usadah en orthopedisch chirurgen Dr Kusuma en dr. Huub van der heide voor het educatie/operatie programma;
 • Wekelijks kwam een auto vol met kinderen uit Denpasar bij Stepping Stones Bali voor de klompvoetbehandeling;
 • Er was overleg met verschillende verloskundigen en streekklinieken, gericht op vroegsignalering;
 • We hebben verschillende workshops op de basisscholen hier in Noord Bali gegeven.

Kijk hiervoor ook op onze facebook pagina met de korte nieuwsberichtjes.

Operaties: Het is weer april en dat betekent dat er weer een operatieprogramma in Sumatra is geweest. Ook dit jaar zijn weer 2 kinderen vanuit Bali naar Sumatra gereisd voor een operatie aan hun voet. Graag wil ik jullie voorstellen aan deze kinderen, die ik persoonlijk allebei al 10 jaar ken.

Novi: operatie rechter voet

Dit meisje is ondertussen al een jonge vrouw van 20 jaar oud en gaat naar de senior high school hier dichtbij. Ze is geboren zonder enig probleem maar kreeg een meningitis (hersenvliesontsteking) op 8-jarige leeftijd. Daar moest ze flink van herstellen, aangezien ze op dat moment zelfs niet kon rollen of zitten. Nu kan ze na intensieve therapie gelukkig lopen, maar haar rechter voet (en hand) zijn nog wel spastisch. Dat betekent dat -als ze loopt- haar rechter voet net als een klompvoet gaat staan. We noemen dit een “neuropatische klompvoet”. Gelukkig heeft ze veel een brace (EVO) gedragen waardoor de voet altijd in de goede positie werd gehouden. Als ze moe is begint haar voet te trillen (clonus). Daar heeft ze niet volledig controle over. De laatste jaren werd de stand van de voet steeds slechter en kreeg ze ook pijn bij het dragen van de brace. Na onderzoek en overleg met de artsen kon Novi ook naar Harapan Jaya in Sumatra komen voor een correctie van haar voet. Met dank aan de Balirunners en haar Australische sponsor Danny konden we haar operatie en revalidatie in gang zetten.

Siwa: operatie linker voet

Deze jongen is nu 13 jaar oud en gaat naar de junior highschool in de buurt. Hij is geboren met een spasme (CP) in zijn lijf. Met name aan zijn linker been is het spasme duidelijk zichtbaar bij het lopen. De voet is helemaal “krom” gaan staan zoals bij een klompvoet. Helaas heeft hij bijna nooit een brace gedragen en is de voet daardoor met stretchen en massage niet meer in de goede positie te brengen. Na overleg met de artsen is ook zijn operatie besproken en kunnen we met de sponsor Bali Children Foundation Siwa helpen bij een operatie en revalidatie.

Samen zijn ze eind februari vertrokken naar Sumatra. Gelukkig konden ze direct worden beoordeeld door de chirurgen op Harapan Jaya. De volgende dag is Novi geopereerd en Siwa de dag daarna. De eerst dagen in het ziekenhuis waren voor beiden erg zwaar. Met extra pijn medicatie mochten ze toch snel weer terug naar het revalidatiecentrum Harapan Jaya.

Net voor het einde van het operatieprogramma hebben de chrirurgen uit Nederland en België het gips geopend en al veel hechtingen kunnen verwijderen. De wonden zagen er zo goed uit dat ze na drie weken alweer terug naar Bali reisden. Heel belangrijk, aangezien er ook veel ceremonies (lees vorig blogverhaal) op de kalender stonden. En dan is het natuurlijk veel fijner om dicht bij de familie te zijn dan ver weg in Sumatra.

Stepping Stones Bali heeft een huis kunnen huren dicht bij de stichting. Daar slapen op dit moment Siwa en Novi met hun moeders. Fijn dat het zo dichtbij is. We lopen dagelijks één of twee keer even langs om te kijken hoe het gaat.

Afgelopen week is het tweede gips vervangen. De laatste hechtingen zijn verwijderd en het laatste gips, het zogenaamde “loopgips”, is nu aangebracht. Inderdaad, ze mogen hiermee gaan lopen. En dat gaat als een speer. Beiden lopen nu met het loopgips rond. Siwa moet nog een beetje oefenen  omdat hij nog gips heeft tot boven zijn knie. Maar Novi gaat zo goed dat ze eind volgende week al weer naar school kan. Natuurlijk nog onder begeleiding. Begin mei zal ook dit gips verwijderd worden en krijgen ze de braces die de voet in de goede positie moeten houden. Gelijk met het vervangen van het gips afgelopen week is stichting Puspadi Bali hier geweest om de voeten op te meten en afdrukken te maken. Zo gaat geen tijd verloren als het gips in mei wordt verwijderd. Ze kunnen dan meteen met de braces gaan oefenen.

Graag willen we alle sponsoren, artsen en stichtingen bedanken die ervoor hebben gezorgd dat we een complete behandeling en revalidatie kunnen bieden:

 • Stichting Balirunners en de Australische sponsor Danny, de sponsoren van Novi;
 • Bali Children Foundation, sponsor van Siwa;
 • Yayasan Harapan Jaya voor de opvang en zorg voor en na de operatie;
 • Orthodisch chirurgen prof. Deraymaker, dr. Witbreuk, dr. Van der Heide en de lokale orthopeden in Sumatra, die de operaties hebben uitgevoerd;
 • Ziekenhuis Kerta Usadah voor de gips wissel in Sumatra;
 • Orthopedisch chirurg Dr. Kusuma uit Singaraja voor de gips wissel in Bali;
 • Yayasan Global Village voor het lenen van de rolstoelen en krukken;
 • Yayasan PuspadiBali, die braces aanmeten en leveren.