1 week van Stepping Stones Bali op een rijtje

Ons weekprogramma : Met het einde van het jaar 2016 in zicht wil ik jullie graag eens meenemen in een “gewone week” van Stepping Stones Bali. Samen met de staf: Kadek Suadjana (Kadek), Kadek Erik (Erik), Kadek Suparta (Minggu), Kadek Bayu (Bayu) en Putu Supertama (Putu) zijn we elke week weer druk doende om alle doelen van het jaar te behalen.

Maandag:20161220_120245_resized

Op zondagavond is Kaila naar het lokale ziekenhuis in Singaraja gegaan. Ze is in de afgelopen weken ’gegipst’ aan haar beiden voetjes omdat ze geboren is met klompvoetjes. Met de gipsbehandeling is de stand van haar voetjes al bijna helemaal goed.

Om ook de voet goed naar boven te kunnen bewegen moet nu de achillespees worden verlengd. Dit is een kleine ingreep, die alleen op deze manier gedaan kan worden bij kinderen tot één jaar. In Nederland wordt deze ingreep al gedaan met lokale verdoving, maar dat doen ze hier nog niet.

Na de operatie moet ze nog drie weken gips dragen. Dan zijn de voetjes in de goede positie en moeten we haar nog lange tijd begeleiden om dit resultaat te behouden.
20161219_150357_resized

In de middag kwam er een nieuw jongetje, Putu. Hij is naar ons doorverwezen door So Rehab Bali. Het jongetje kan niet goed horen en ontwikkelt zich anders dan zijn jongere zusje. We hebben hem na een intake op de lijst gezet voor onze driemaandelijkse gehoorcontrole op de stichting.

 

Naast deze activiteiten zijn we maandag ook nog op pad geweest met stichting Soleman. We zijn verschillende kinderen tegengekomen die intensieve medische begeleiding moeten krijgen en hierin is Soleman gespecialiseerd. We hebben al zes kinderen samen kunnen helpen.20161219_120541_resized

Ze behandelen ook veel patiënten met huidproblemen. Na ons schoolbezoek eerder dit jaar in Ulahran zijn we een meisje, Iluh, tegengekomen die erge huidschilfers heeft. Soleman heeft hier veel ervaring in en helpt Iluh graag om haar huid goed te onderhouden. Verder zijn we ook naar ons naastgelegen dorp geweest. Hierover meer op woensdagmiddag.

Dinsdag

Maandag hadden we te horen gekregen dat het gips van Hera (zie ook vrijdag) van afgelopen week niet meer goed was. De staf van Stepping Stones Bali is gaan kijken hoe ernstig het is en of het gips direct vervangen moet worden. Gelukkig viel het mee. Er is een afspraak voor vrijdag gemaakt.img-20161221-wa0006

Daarnaast is de staf ook naar Baskara geweest. Dat is een erg spastische jongen die niet goed kan blijven zitten. We hadden gelukkig nog extra onderdelen van eenzelfde rolstoel als de zijne liggen en hebben deze kunnen monteren voor een betere zithouding.

Met het einde van het jaar in het vooruitzicht hebben we weer intensief contact met het Nederlandse bestuur. We hebben dus veel mail- en Skype contact om alles op een goede manier af te ronden.

Na de operatie van Kaila (op maandag) gaan we elke dag bij haar op bezoek. We ondersteunen de ouders in de periode dat Kaila in het ziekenhuis moet blijven. Vandaag dus weer naar het ziekenhuis – ook om bij de verpleging goed na te vragen wat het vooruitzicht voor Kaila is.

Woensdag

Met het einde van het jaar in het zicht zijn we met zijn allen al druk bezig met het maken van het jaarverslag. Alle activiteiten vatten we samen en de data van het afgelopen jaar voegen we bij elkaar. Aangezien we een Indonesische en Nederlandse stichting zijn, moeten we ook twee jaarverslagen maken. Het ene in het Indonesisch voor de ‘sociale dienst’ hier in Indonesië en een Nederlandse versie die we na afronding, net als voorgaande jaren, op de website plaatsen.

Stichting Sjakitarius heeft verschillende studenten op bezoek en deze waren erg nieuwsgierig naar onze stichting Stepping Stones Bali. We hebben deze pedagogiek- en sportstudenten rondgeleid en verteld wat voor activiteiten we allemaal doen. Misschien leidt dit voor volgende studenten tot een leuke samenwerking met de scholen.

‘s Middags hadden we ook een afspraak met de Global Village foundation. Er is een meisje in een naastgelegen dorp die erg hard een rolstoel nodig heeft (via Soleman afgelopen maandag). Als elfjarige ligt ze nog in een grote buggy omdat ze zelf niet goed haar hoofd op kan tillen. Een gewone rolstoel is daardoor niet voldoende voor haar. Er is door Soleman op maandag bekeken welke speciale rolstoel geschikt is voor haar. We zullen dit in de eerst periode nog samen met Global Village moeten volgen om te bekijken of die rolstoel daadwerkelijk functioneert en of haar ouders tevreden zijn met het nieuwe hulpmiddel.

Donderdag15590237_1475276992490085_8990491439308275384_n
Op donderdag was in Ubud een workshop georganiseerd door Sukacita foundation. Deze was specifiek gericht op het herkennen en basaal indelen van een kind met een mentale beperking. Kadek en Erik zijn er heen gegaan om beter zicht te krijgen op deze doelgroep. Erg belangrijk, omdat we geregeld kinderen met een mentale beperkingen tegenkomen als we op huisbezoek gaan.

Na de operatie op maandag mocht Kaila weer naar huis! Alles is goed gegaan, dus werd ze volgens planning ontslagen uit het ziekenhuis. In de ochtend voor haar vertrek bezochten we Kaila in het ziekenhuis geweest om te controleren of alles volgens planning kon lopen. Volgende week moet ze op controle komen. Dan vervangen ze het gips en controleren of alles goed hersteld!

Met de dagen voor Kerst hebben we het druk om iedereen een kerstwens te sturen. Dit betekent kerstkaarten schrijven en sturen, zowel digitaal als per post!

Vrijdag

20161223_111422_resizedHera is een jongen van elf jaar die als baby al verschillende keren gegipst is ter correctie van zijn klompvoeten. Na deze eerste stap zijn de ouders helaas niet doorgegaan met het noodzakelijke en onmisbare revalidatieprogramma. Na jaren zonder behandeling loopt de jongen nog steeds gebrekkig. Het voorste gedeelte van de voeten staat nog naar binnen en zijn hielen raken de grond niet. We zijn nu opnieuw gestart met het gipsen van zijn voeten om tot een betere positie te komen. Het zal nog erg spannend worden hoever we daarmee kunnen komen. Wekelijks komt hij terug om het gips aan te passen. Na het gipsen zullen we bekijken of dat een operatie voor hem noodzakelijk zal zijn en zal hij ook revalidatie moeten krijgen – fysiotherapie en een brace. Dit alles om de stand verder te verbeteren en te behouden.

Samen met So Rehab Bali hebben we vandaag het gips vervangen.

Op vrijdagmiddag kregen we bezoek van de Bali Children foundation. We hebben elkaar al verschillende keren gesproken maar op deze middag hebben we een eerste opzet voor gezamenlijke nieuwe plannen kunnen maken.

De opricht15590425_1180462045407846_1087453276051375850_nster, Margaret Barry, kwam om een specifiek nieuw doel van Bali Children foundation te bespreken. Deze stichting helpt al minder bedeelde kinderen aan goed onderwijs. Voor het komende jaar willen ze zich ook graag gaan richten op goed onderwijs voor kinderen met een handicap. Deze kinderen hebben aangepast onderwijs nodig of een aanpassing van het regulier onderwijs. Bali Children foundation heeft onze hulp gevraagd vanwege onze kennis van het herkennen van handicaps en de daarbij behorende vooruitzichten. En ook vanwege de ervaring die we hebben in het dorp waar ze willen beginnen met dit project. Samen gaan we bekijken wat we voor deze kinderen kunnen betekenen. Volgende week nog een meeting om de concrete voorbereiding in gang te kunnen zetten.

Een hele week, met veel verschillende activiteiten. Voordat we het wisten was de week al weer voorbij! Voor onszelf trouwens is het ook erg leuk ook om de activiteiten van een week eens op een rijtje te zetten. Dit gaan we in een andere periode vast nog wel een keer herhalen.

Vanuit Bali wensen wij allen jullie een HEEL GOED EN GEZOND 2017

Salam dari Indonesia, Marjanne Oomen

Translate »