Eerste ontwikkeling van de baby

Graag wil ik het met jullie hebben over de ontwikkeling van een baby in zijn eerste maanden. We zijn hier met Stepping Stones Bali intensief mee bezig om bij ouders meer bewustwording en kennis over te krijgen. In de dorpen waar we op bezoek gaan leggen we ouders dan ook uit om goed op te letten wat hun baby doet en niet doet bij de ontwikkeling Bij de consultatiebureaus in Indonesië komen ouders samen met hun pasgeboren tot 5 jarig kind voor controle en vaccinatie.

Begin dit jaar ben ik ook moeder geworden. Dit is voor mij persoonlijk een complete omschakeling en elke dag leer en geniet ik van de momenten van onze zoon. In de eerste maanden kwamen er bij mij ook vele vragen naar voren. De meeste simpele dingen worden daarmee weer een vraag. Natuurlijk kan ik bij vriendinnen en internet terecht. Maar daarmee is het voor mij nog duidelijker geworden wat het consultatiebureau voor functie betekend voor al deze moeders.

Ook zie ik nog duidelijker waar verloskundigen in de dorpen op dit moment nog vele vragen van mijn nog niet konden beantwoorden.

Daarnaast is me ook erg opgevallen hoe ouders een jonge baby “benaderen”. En dit was voor mij een echte eyeopener! Vanuit mijn Nederlandse en fysiotherapeutische achtergrond wil ik graag mijn zoon stimuleren om iets nieuws te leren door steeds iets nieuws aan te bieden wat hij net wel of misschien met alleen een beetje hulp kan. Ik zie ook dat hij het ontzettend leuk vind om dit te doen. Op dit moment zijn we aan het leren om achterwaarts (met hulp!) van een traptreden af te glijden. Met veel pret in zijn ogen.

Dat wordt hier in de eerste maanden helemaal nog niet gedaan. Het kind moet eerst laten zien wat hij kan voordat ze dat het verder wordt gestimuleerd. Dit is natuurlijk gegeneraliseerd en niet voor elke ouder toepasbaar, maar ik zie het zeer geregeld om mij heen. Een baby moet bijvoorbeeld eerst zelf omrollen voordat ouders het kind op de buik leggen. Voordat de baby zelf omrolt is er veel angst dat de baby dit nog niet aankan.

Dit is natuurlijk een compleet andere benadering. Om ouders hierin te begeleiden en stimuleren zitten dus vele stappen. Dit geeft nogmaals aan dat we hier in een compleet ander land zijn en waar niets vanzelfsprekend is.

Dit alles is ook belangrijk te weten ten opzichte van herkenning van een niet normale ontwikkeling door de ouders. Wat voor ons met het educatieprogramma van Stepping Stones Bali ook erg belangrijk is. Wij zullen dus ook altijd ons programma aanpassen met de nieuwe informatie die we krijgen. Een project altijd in ontwikkeling.

Link: educatie & consultatiebureaus

Translate »