Geschreven door: Floor Pruisken, Yoni Pourier en Marijke Ras (stage van september-november 2019)

Wij zijn Floor, Yoni en Marijke. We komen alle drie uit Zuid-Holland en volgen in Den Haag de opleiding Mens en techniek – bewegingstechnologie. Het is een brede opleiding die ons van alles leert over het menselijk lichaam, techniek, hulpmiddelen en heel veel andere dingen. Voor de studie moet je je geleerde kennis in de praktijk gebruiken tijdens een bepaalde periode, oftewel stage lopen. Dat doen wij nu bij Stepping Stones in Bali. Via de stagiaires van vorig jaar, Loek en Tim, zijn wij hier gekomen. Zij hebben tijdens een presentatie zo enthousiast verteld over hun stage dat wij dachten, dat willen we ook wel. We hebben contact opgenomen met Stepping Stones en na een aantal mailtjes en een skypegesprek mochten wij vanaf september aan de slag op Bali.

Voor deze 10 weken zullen wij hier meelopen en werken aan onze eigen opdracht. De opdracht die we van Marjanne hebben gekregen is: Maak 10 metalen looprekken en twee houten loopkarren (grote en kleine maten). Deze zijn voor de kinderen die net behandeld zijn aan hun klompvoet en (opnieuw) moeten leren lopen.

We zijn begonnen met vooronderzoek en analyse. Waar moeten deze loophulpmiddelen aan voldoen en hoe lopen kinderen die net zijn behandeld aan klompvoet?

Heel veel vragen kwamen er naar boven, die we zo goed mogelijk hebben beantwoord. Aan de hand van die vragen zijn we begonnen met het maken van schetsen, heel veel schetsen. Een boekwerk vol.

We zijn begonnen met het schetsen voor de houten loopkar. Daar zijn 3 concepten uitgekomen en in overleg met Marjanne hebben we een ontwerp gekozen dat we verder hebben uitgewerkt. Er is een prototype van karton gemaakt en deze is samen met de schetsen naar de houtwerkplaats gebracht. Deze heeft alle losse onderdelen voor ons uitgezaagd. We hebben de onderdelen zelf geschuurd en vervolgens de loopkar in elkaar gezet. Dit resulteerde in een hele mooie loopkar (figuur 1).

De volgende uitdaging was het maken van een metalen looprek. Ook hier zijn er weer heel veel schetsen gemaakt waaruit een ontwerp is gekomen. Dit ontwerp hebben we meegenomen naar de lasser, die het looprek voor ons in elkaar heeft gezet (figuur 2). Deze was niet gelijk perfect, want het looprek kon nog omkiepen zodra er te veel kracht op kwam. Het looprek is uitgebreid geëvalueerd en het volgende ontwerp voor het looprek had een aantal aanpassingen om het kiepen tegen te gaan. Dit vernieuwde looprek (figuur 3) hebben we in twee maten gemaakt. Op de stichting deden we het zagen en op maat maken van het materiaal zelf (met wat hulp van de medewerkers hier). De gemaakte pakketten worden naar de bengkel (werkplaats) gebracht, die ze voor ons in elkaar last. Naderhand kunnen wij het nog een beetje bijschuren, een kleurtje geven en het handvat afwerken met lint.

Op het moment dat wij dit schrijven zijn alle 10 de looprekken al gelast. Ze hoeven alleen nog maar afgewerkt te worden en dan zijn ze klaar voor gebruik.

Naast het produceren van de looprekken, zijn we druk bezig met het schrijven van een handleiding voor de medewerkers van Stepping Stones. Op deze manier kunnen er nog meer loophulpmiddelen gemaakt worden als wij niet meer in Bali zijn.

Zodra de 10 looprekken volledig af zijn gaan we nog een tweede houten loopkar maken en dan zit onze tijd bij Stepping Stones er al weer op.