Geschreven door: Anneke Nuijten (Vrijwilliger bij Stepping Stones Bali eind augustus tot en met November 2018)

Ik kan het me nog goed herinneren dat ik Marjanne Oomen, de oprichtster van Stepping Stones Bali, op 17 mei 2018 voor het eerst via de telefoon sprak. Op dat moment bevond ik me in Polonnaruwa, Sri Lanka. Eerder had ik per e-mail aangegeven gedurende dit jaar (2018) ervaringen te willen op doen bij verschillende ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties in het buitenland. Ik vroeg Marjanne of daar ruimte voor was bij Stepping Stones Bali. Gelukkig reageerde ze erg enthousiast.

“Zou je de meerwaarde van het werk van de stichting meetbaar en inzichtelijk kunnen maken?”, vroeg Marjanne mij toen ik haar aan de telefoon had. “Je wilt graag dat ik een impactanalyse uitvoer? Hoeveel data is er al beschikbaar?”, was mijn reactie. Al snel werd mij duidelijk dat een impactmeting niet haalbaar zou zijn, maar dat ik ze wel kon helpen met de administratie, digitalisering, dataverzameling en andere stappen die voorafgaan aan een impactevaluatie.

Toen ik eenmaal in Lovina was aangekomen en een paar dagen bij de stichting aan de slag was, merkte ik dat de taalbarrière ervoor zorgde dat ik onvoldoende inhoudelijk met de medewerkers in gesprek kon gaan over hun programma’s en werkzaamheden. Als gevolg hiervan focuste ik mij in het begin voornamelijk op de administratie, het opstellen van overeenkomsten, checklists, functieomschrijvingen en andere documenten, en op het digitaliseren van alle Nederlandse en Indonesische documenten. Vanaf halverwege oktober kwam daar gelukkig verandering in. Met de hulp van Marjanne en Wayan Anggriani (die voorheen bij Bali Children Foundation heeft gewerkt als operationeel manager) kon ik met de medewerkers de processen van hun programma’s – en de informatie/data die ze binnen hun processen gebruiken – inzichtelijk maken en konden we in gesprek gaan over de verschillen tussen activiteiten, resultaten en (SMART) doelen.

Ik heb tijdens mijn drie maanden bij Stepping Stones Bali duidelijk een verschil bemerkt bij een aantal medewerkers als het gaat om hun houding ten opzichte van hun eigen rol binnen de organisatie en het functioneren van de organisatie als geheel. Ze kregen steeds meer door wat het belang is van het opstellen van concrete doelstellingen en het verzamelen van kwalitatief goede data.

Tijdens mijn laatste week bij Stepping Stones Bali hebben Marjanne, Ade en Sanji (twee medewerkers van de stichting) en ik deelgenomen aan de NGO training ‘Monitoring Evaluation and Impact Assessment’. Deze training werd georganiseerd bij het Annika Linden Centre in Denpasar, in samenwerking met universitair hoofddocente Caroline Ellison van de Flinders Universiteit in Adelaide, Australië. De training werd precies op het juiste moment aangeboden, want het was een mooi vervolg op wat we eerder al hadden gedaan: het inzichtelijk maken van de processen (en informatie/data) van de programma’s en het opstellen van SMART korte- en lange termijn doelen. Want hoe toets je of je jouw doelen bereikt? Dat kan dus door je programma’s te monitoren en evalueren. En zoals Caroline Ellison zei: “Begin hiermee vanaf de start van je programma en niet pas aan het eind!”

Ik ben benieuwd waar de stichting over een half jaar staat en ik kijk ernaar uit om Marjanne in juli 2019 weer opnieuw te zien en spreken, als ze tijdelijk in Nederland is. Naar mijn gevoel zijn de eerste stappen gezet en heeft Stepping Stones Bali voldoende handvatten gekregen op basis van mijn advies en de training bij het Annika Linden Centre voor de veranderingen die de stichting de komende tijd te wachten staat.

Ik wens alle medewerkers van Stepping Stones Bali, het Balinese bestuur en het Nederlandse bestuur veel succes toe! Keep up the good work!