Geschreven door: Pien Kerkhofs (stage van 7-10-2019 tot 29-01-2020)

Hallo allemaal!

Mijn naam is Pien Kerkhofs, ik ben 20 jaar oud en studeer aan de universiteit van Tilburg. Voor mijn opleiding Global Management of Social Issues, loop ik stage bij Stepping Stones Bali tot 29 januari 2020. Waar ik mij mee bezig houd is het uitvoeren van een impact analyse over het vroegsignalerings programma. Dit houdt in dat Stepping Stones nog duidelijker kan laten zien wat voor betekenis dit programma heeft voor de bevolking van Bali. Stepping Stones kan de uitkomsten van de impact analyse gebruiken om objectief te laten zien wat hun impact is, om hun programma nog beter te maken en om aan mogelijke partners te laten zien waarom ze samen moeten werken met Stepping Stones. Genoeg redenen dus voor een impact analyse!

Op dit moment ben ik al 2 maanden een stagiaire bij Stepping Stones Bali. Ik heb al vaak van dichtbij mogen mee maken wat voor fantastisch werk de medewerkers van Stepping Stones doen. Zo geven ze voorlichting door middel van vele workshops bij onder andere de consultatie bureaus, de basisscholen en de opleiding voor verpleegkunde. Hiermee vergroten zij de kennis van verschillende mensen, met betrekking tot vroegsignalering, hoe om te gaan met een gehandicapt kind en waar ze heen kunnen voor hulp. Dit is natuurlijk allemaal erg belangrijk! Want als mensen niet weten dat hun kind een handicap heeft of waar ze naar toe moeten, kunnen er oneindig veel hulpmogelijkheden zijn maar mensen zullen er geen gebruik van maken. Naast het geven van voorlichting, gaat Stepping Stones ook op huisbezoeken bij ouders met een gehandicapt kind. De medewerkers praten met de ouders, kijken hoe het met het kind gaat en geven ze als dat nodig is een hulpmiddel. Zoals bijvoorbeeld een looprekje gemaakt door 3 stagiaires afkomstig van de Haagse Hoge School. Deze looprekjes geven ondersteuning aan de kinderen met een klompvoet tijdens het leren lopen. Je merkt aan de kinderen dat ze erg blij zijn met deze looprekjes. Ik ben ook mee geweest op huisbezoek. Vol waardering zag ik hoe de medewerkers van Stepping Stones omgaan met de ouders en het gehandicapte kind. Want geloof mij dat ze af en toe in lastige situaties komen.

Verder is het iedere donderdag druk op de stichting, dan is het behandeldag. Vele ouders met hun kinderen komen dan naar Stepping Stones toe voor therapie, voor controle en voor informatie. Deze dag staat in het teken van kinderen met een klompvoet. Maar op de andere dagen van de week helpen de medewerkers ook kinderen met een ander soort handicap. Zo helpen ze de ouders met het vinden van de juiste behandeling, controleren ze de vooruitgang van het kind en werken samen met andere stichtingen om de kinderen zo goed mogelijk te helpen. Samenwerking is erg belangrijk, zo ga ik binnenkort op bezoek bij partners waar Stepping Stones mee samenwerkt.

Tijdens mijn nog korte verblijf in Bali heb ik gezien en ervaren dat het werk dat zij doen ontzettend belangrijk is en gewaardeerd wordt door de bevolking. Ik zie een team die elke dag hun passie en expertise inzetten voor het helpen van gehandicapte kinderen. Het is altijd spannend om als student op stage te gaan in het buitenland, maar bij Stepping Stones voel ik me op mijn gemak en leer ik veel van het team van Stepping Stones. Gelukkig heb ik nog 2 maanden stage te gaan, ik kijk er dan ook nu al naar uit wat de toekomst brengt!

Zonnige groeten uit Bali, Pien