Wij zijn Minke Bootsma en Iris Conijn, twee studentes uit Nederland. We studeren allebei fysiotherapie aan de HAN en wonen in Nijmegen. Voor onze minor hadden wij de kans om naar het buitenland te gaan, een kans die we beiden niet wilden missen! We hadden een aantal opties, waaronder Zuid-Afrika, Vietnam en Bali. Wij kozen voor Bali en zodoende zijn we terechtgekomen bij de stichting Stepping Stones Bali. We zijn hier nu de vijfde lichting studenten die hier hun minor volgt.

Ons hoofddoel hier is het uitvoeren van een onderzoek dat in dienst staat van de stichting. Met ons onderzoek hopen we de stichting te helpen een beter beeld te kregen waar in het zorgsysteem van Bali nog aan gewerkt moet worden om kinderen met een handicap op een zo vroeg mogelijke leeftijd de juiste hulp te kunnen bieden. De uitvoering van ons onderzoek bestaat onder andere uit het afnemen van interviews met verschillende professionals uit de zorgketen. Daarnaast gaan we mee op ziekenhuisbezoeken, naar consultatiebureaus en huisbezoeken, waardoor we ook een beeld kunnen krijgen van het zorgsysteem op Bali door simpelweg te observeren. Naast dat het voor ons heel interessant is om op deze manier de zorg op Bali van dichtbij mee te maken is het ook ontzettend leuk om mee te mogen. We zien plekken en delen van het eiland die je als ‘gewone toerist’ anders nooit zou zien. Je zou kunnen zeggen dat wij op deze manier het ‘echte’ Bali leren kennen. Heel bijzonder!

Naast het uitvoeren van ons onderzoek houden we ons bezig met een aantal andere taken binnen de stichting. Zo geven we elke dag therapie aan Siwa en Novi, twee patiënten van 13 en 20 jaar oud. Beiden hebben een operatie gehad voor een neuropathische klompvoet, waar ze nu herstellende van zijn. Momenteel hebben ze nog loopgips, maar dat mag er binnenkort van af. Het is erg leuk om te zien dat ze beiden met sprongen vooruitgaan!

Daarnaast zijn we afgelopen weken bezig geweest met het ontwerpen van een banner die mee kan wanneer er voorlichting over vroegherkenning wordt gegeven. Na vele versies en aanpassingen hebben we nu een conceptversie af, die als het goed is deze week naar de drukker gaat. We zijn benieuwd naar het uiteindelijke resultaat!

Ook zijn we een aantal weken geleden en project gestart in Tigawasa, een dorp hier verderop, in samenwerking met Bali Children Foundation. Het doel van dit project is om uiteindelijk elk kind met een handicap naar school te kunnen laten gaan. Wij gaan ons voornamelijk bezighouden met het in kaart brengen van alle kinderen met een handicap, diagnoses stellen en zorgen dat alle data op een goede manier opgeslagen wordt. We kijken er allebei naar uit om aan de slag te gaan in het dorp en vinden het mooi dat we deel mogen uitmaken van dit project.

We zijn hier nu tweeëneenhalve maand (over de helft al!) en hebben al zo’n leuke tijd achter de rug! We voelen ons echt onderdeel van het team hier en samenwerken met hen is altijd leuk. Daarnaast houden we door hard te werken doordeweeks in het weekend genoeg tijd over om het mooie Bali te zien. Kortom, we genieten ontzettend van onze tijd hier!